Český a československý fotbal v číslech

Březnové dění v českém fotbale

14.4.2018 - #měsícvefotbale - Ondřej Kreml

Na přelomu února a března panují v republice silné mrazy, vinou kterých se odkládá sedm z osmi zápasů prvního jarního kola druhé ligy a hlavně také zápas 19. kola nejvyšší soutěže Baník - Plzeň. Zbylé zápasy kola se však odehrají a z nich zaujme vysoká domácí porážka Zlína s Jabloncem 0:4, při které trenér Petržela dvojnásobně střídá ve 44. minutě a třetí změnu v sestavě udělá v poločase.

Odposlechnuto

"Už když jsem viděl Zlín v Evropské lize, tak jsem se divil, jaké mají návyky. Bude chvíli trvat, než se odstraní. Obrana pracuje úplně špatně."
Nový trenér Zlína Vlastimil Petržela, idnes.cz

V boji o pohárové příčky uspěje Slavia vysokou výhrou 3:0 v Mladé Boleslavi, Liberec naopak musí být rád za remízu 2:2 s Karvinou, při které obě branky zaznamená Matěj Pulkrab. Olomouc poráží Slovácko 1:0 a největší šok si pro své fanoušky přichystá Sparta, která remizuje na Letné s Brnem 1:1, přestože hraje od 68. minuty proti deseti soupeřům po vyloučení Kryštůfka. Hned v pondělí, den po zápase, jdou ze Sparty zprávy, že tuto bodovou ztrátu už italský trenér Stramaccioni neustojí. To se potvrdí v úterý, kdy klub oficiálně oznámí jeho odchod i jméno jeho nástupce, kterým se stává dosavadní trenér slovenské reprezentace do 21 let Pavel Hapal. Hapal Spartu přebírá na pátém místě tabulky, propastných 14 bodů za první Plzní, hlavně ale pět bodů za druhou Slavií, tři body za třetí Olomoucí a bod za čtvrtým Libercem.

Ve čtvrtfinále domácího poháru poráží Slavia Liberec 2:0, do semifinále postoupí také Jablonec po výhře 3:1 nad Slováckem. V Evropě si zajímavý výsledek připíšou reprezentanti Vaclík se Suchým v dresu Basileje, která zvítězí v odvetě osmifinále Ligy mistrů na hřišti Manchesteru City 2:1. Na postup to ovšem po porážce v prvním zápase 0:4 nestačí. Poslední český pohárový účastník Plzeň podlehne v osmifinále Evropské ligy Sportingu Lisabon na jeho hřišti 0:2. Možná ještě více než výsledky v evropských pohárech zaujmou příznivce českého fotbalu slova asistenta Andrey Stramaccioniho Roberta Muzziho v italském tisku na konto sportovního ředitele Sparty Zdeňka Ščasného.

Odposlechnuto

"Během třiceti let kariéry v Sérii A, ať už jako hráč nebo jako trenér, jsem nikdy nezažil to, co se stalo od chvíle, kdy on přišel. Nikdy jsem nezažil, aby sportovní ředitel volal českému asistentovi na lavičku, jak se to stalo během předposledního zápasu, a navrhoval, jak má trenér střídat. Nikdy jsem nezažil, aby sportovní ředitel o přestávce přišel do šatny a jednotlivým hráčům dával pokyny."
Roberto Muzzi

O víkendu pak pokračuje HET Liga 20. kolem, ve kterém si Jihlava připisuje čtvrté vítězství v řadě, tentokrát na hřišti Dukly 3:1. Sparta v prvním zápase pod novým trenérem zase potřetí v řadě remizuje, když na hřišti Karviné sice dlouho vede, ale v 87. minutě pustí za obranu Wágnera, který udělá kličku golmanu Nitovi a pošle míč do odkryté brány - 1:1. Zlín prohrává v Teplicích 1:2 a trenér Petržela opět zaujal jak střídáním, tak jeho vysvětlením.

Odposlechnuto

"Já nevím, zeptejte se Matejova, to bude nejlepší. Prej měl nějakou alergii, nevím na co. Možná na mě."
Vlastimil Petržela, idnes.cz

Jablonec podobně jako Jihlava vítězí na jaře počtvrté v řadě, poráží Baník 2:0 a dotahuje se za Spartu už na rozdíl jediného bodu. Naopak Baník se loučí s trenérem Kučerou, který je po zápase odvolán. V jednom ze šlágrů kola vítězí Slavia v Edenu nad Olomoucí 3:1 díky drtivému závěru, když všechny své branky vstřelí mezi 74. a 84. minutou. Do hry výrazně vstoupí videorozhodčí, který uzná původně na hřišti odvolanou branku Tecla na 2:1.

Odposlechnuto

"Když jsem se v závěru ohlédl, vzadu stál jenom Jugas a devět nás útočilo. Takže tohle už je ten totální fotbal, ne?"
Milan Škoda již viděl v zápase s Olomoucí prvky totálního fotbalu, který se Slavií plánoval hrát trenér Jindřich Trpišovský, idnes.cz

Druhý šlágr se hraje v Plzni, kam přijede Liberec a odveze si bod za remízu 2:2. Po tomto kole tak vede Plzeň už „jen“ o sedm bodů před Slavií, má však zápas v Ostravě k dobru. Za Slavií je už pětibodová propast a v bodových rozestupech následují Olomouc, Liberec, Sparta a Jablonec, který se skvělou sérií dotáhl do boje o poháry, na které po podzimu ztrácel devět bodů.

Odposlechnuto

"Vnitřně cítím, že dnes ten bod je málo. Myslím, že jsme měli na to, abychom vyhráli. Měli jsme tam zajímavé pasáže hry, kdy jsme měli dát víc gólů."
David Holoubek, idnes.cz

Po třech měsících marných pokusů si na dvanáctý pokus konečně brankář Petr Čech připisuje dvoustou nulu v Premier League. Při výhře Arsenalu 3:0 nad Watfordem dokonce chytil svou první penaltu v dresu Gunners. Do Baníku nastupuje na uvolněný post trenéra Bohumil Páník, který nedávno nuceně opustil Zlín. V Lize mistrů postupuje do čtvrtfinále AS Řím, při výhře 1:0 nad Šachťarem Doněck však Patrik Schick opět sedí jen na lavičce. V domácím poháru MOL Cup postupuje do semifinále Zlín po výhře 2:0 na hřišti Hradce Králové a Mladá Boleslav, která postoupí na penalty přes Baník Ostrava. Los pak určí semifinálové zápasy takto: Slavia - Mladá Boleslav, Zlín - Jablonec. Plzeň v odvetě osmifinále Evropské ligy předvede výborný výkon, v základní hrací době vyhraje 2:0 a zápas jde do přodloužení, v něm však vsítí branku hostující Battaglia a rozhodne o postupu Sportingu Lisabon.

Odposlechnuto

"Nechci říkat, že tohle byl nejlepší výkon, ale byl mimořádný. Jeden z nejlepších. V Evropě dlouhodobě hrajeme velice dobře. Byl to zápas, který ukázal sílu mužstva, snad to ještě v pohárech mockrát ukážeme."
Pavel Vrba, idnes.cz

Vrcholem 21. kola ligy je derby pražských S, které se hraje na zasněžené Letné. A je to zápas, na který se jen tak nezapomene. 11. minuta, Stanciu z nulového úhlu při obří chybě brankáře Koláře - 1:0. 20. minuta, sudí Královec píská penaltu pro Spartu, ale po konzultaci s videorozhodčím vytahuje míč na hranici vápna. Po tomto přímém kopu přesto Stanciu dává gól, videorozhodčí ale vidí ofsajd Štetiny a branka neplatí. 31. minuta, vlastní branka Součka po rohu Stancia - 2:0. 36. minuta, videorozhodčí odvolává gól Slavie pro ofsajd Škody před brankou Bořila. 43. minuta, Stanciu z úhlu střílí gól - 3:0. 70. minuta - Stoch snižuje na 3:1. 83. minuta Deli hlavou po rohu snižuje na 3:2. V nastaveném čase sudí Královec přehlédne penaltový faul Štetiny na Tecla, po konzlutaci s videem ale přesto píská penaltu a Škoda posílá míč o břevno do sítě. Bláznivý zápas končí pamětihodnou remízou 3:3 po poločase 3:0, Sparta počtvrté v řadě remizuje.

Odposlechnuto

"Nedivím se lidem, že na konci pískali. Já bych na nás pískal po tom druhém poločase taky. Každý si musíme nalít čistého vína, jestli jsme pro to udělali ve druhém poločase maximum. Pro mě je to asi nejhorší zápas kariéry."
Václav Kadlec, idnes.cz

V dalších zápasech v boji o poháry poráží Liberec Brno 2:0, Jablonec vítězí v Jihlavě 4:0, Olomouc remizuje s Karvinou 1:1 a Plzeň poprvé v lize na jaře zvítězí, ve Zlíně o třech bodech rozhodne Kolář. V boji o udržení si naopak další významnou ztrátu připíše Baník, doma podlehne Dukle a v tabulce to s ním nevypadá vůbec dobře. Zatímco na čele vede Plzeň s náskokem devíti bodů a zápasem k dobru, druhá je se čtyřbodovým polštářem Slavia a za ní jsou po bodu seřazení Liberec, Olomouc, Jablonec a až šestá Sparta, na druhém konci tabulky Baník Ostrava (sice se zápasem k dobru) ztrácí osm bodů na 14. místo.

Odposlechnuto

"My hlavně doma neuhráváme to, co bychom chtěli. Venku až takový problém nevidím, převezli jsme body z Olomouce i Zlína. Viktorce už se to řadu let nestalo, že by měla ze tří zápasů doma jen bod. To je velký problém."
Pavel Vrba, idnes.cz

Po zajímavém startu jara si liga odpočine, nastává totiž reprezentační přestávka. Trenér Karel Jarolím veze svůj tým na turnaj do Číny, kde jako první soupeř čeká silná Uruguay. V nominaci dělá změny i na poslední chvíli, zaujme tak třeba nominace Stanislava Tecla, který ve Slavii na jaře nenastoupil ani jednou v základní sestavě. Chybí - oficiálně kvůli zdravotním potížím - také jeden z nejlepších střelců druhé anglické ligy Matěj Vydra, naopak poprvé se v reprezentaci objevují nováčci z Jablonce Michal Trávník a Lukáš Masopust. Ještě před odletem do Číny se překvapivě stává Fotbalistou roku 2017 Vladimír Darida a trenérem roku Pavel Vrba. Samotný let pak zbrzdí závada letadla a Češi tak odlétají o den později oproti plánu. V Číně pak tak trochu podle očekávání podlehnou Uruguayi 0:2, když branky soupeře vstřelí hvězdy Suárez a Cavani, a trenér Jarolím zápas zhodnotí větou, která si získá hodně pozornosti mezi novináři i fanoušky.

Odposlechnuto

"Kdybychom Suáreze s Cavanim měli na své straně, třeba by výsledek byl opačný."
Karel Jarolím, idnes.cz

Ve druhém zápase Češi porazí Čínu 4:1 po poločase 0:1, a tak ani tato výhra nepřinese kdovíjaký optimismus. Čechům se navíc nedaří ani v nižších kategoriích, U21 sice porazí doma Chorvatsko, ale pak prohraje 0:3 v Řecku a šance na postup na Euro se tím prakticky rozplynou. Ve stejné reprezentační přestávce si pak neúspěchy v kvalifikaci na Euro připíší i reprezentace do 19 i 17 let. Fotbalistky Slavie pak nepřekvapí a vypadnou ve čtvrtfinále Ligy mistryň s německým Wolfsburgem po výsledcích 0:5 a 1:1.

Konec měsíce opět půlí ligové kolo. V pátek 30. března vítězí Sigma na hřišti Dukly 3:2 hattrickem Řezníčka, Baník pak poráží jarní kometu Jihlavu 3:1. Jablonec i pošesté v řadě na jaře vyhrává, tentokrát nad Bohemians 2:1, také Liberec veze tři body, už sedmým gólem na jaře rozhodl Pulkrab. Sparta remizuje v Teplicích 1:1 a scénář je opět stejný jako v předchozích zápasech, rudí jdou do vedení a v druhém poločase po špatném výkonu inkasují a ztratí body. Je to už pátá remíza Sparty v řadě! Největším šokem je však domácí porážka Plzně s Mladou Boleslaví 1:2. Najednou se před Slavií, která hraje až v neděli 1. dubna doma se Zlínem, otevírá možná až nečekaná příležitost stáhnout náskok Plzně o další tři body.

Odposlechnuto

"Dokud bude matematická šance, budeme bojovat. Mužstvo hrát umí, má na to herně i fyzicky, ale teď to je už hlavně o hlavě."
Trenér Baníku Ostrava Bohumil Páník, idnes.cz

Vyhledávání

Vyhledávání ligových zápasů