Český a československý fotbal v číslech

Dubnové dění v českém fotbale

31.5.2018 - #měsícvefotbale - Ondřej Kreml

Březen 2018 končí po odehrání sedmi zápasů 22. ligového kola; ten osmý, Slavia - Zlín, se hraje v neděli na apríla. A přesně tak se musí cítit při odchodu z Edenu fanoušci domácích, kteří musí skousnout porážku 1:2 gólem v nastaveném čase, jenž padl z rychlého protiútoku po rohovém kopu Slavie. Milan Škoda navíc v zápase nepromění penaltu, kterou chytí brankář Zlámal. Ten poté prozradí, že mu stranu poradil trenér Petržela. Slavia tak neukrojí z náskoku Plzně, která prohrála o den dříve doma s Mladou Boleslaví, ani bodík a rozdíl mezi oběma kluby zůstává devítibodový. Po jednom bodu jsou pak za Slavií seřazení třetí Liberec, čtvrtá Olomouc a pátý Jablonec. Šestá Sparta ztrácí na Jablonec další tři body a je tak mimo pohárové příčky.

Odposlechnuto

"Takže jsem poslechl. Co jiného mi zbývalo? Vrhnout se doleva a dostat od Škoďáka gól, Petržela by mě nejspíš vystřídal."
Zdeněk Zlámal, sport.cz

Ve středu čtvrtého dubna dohrává Plzeň odložený zápas 19. kola na hřišti posledního Baníku. Z Ostravy si na druhý konec republiky odváží bod za nudnou remízu 0:0, náskok na Slavii narůstá na 10 bodů, Baník naopak ztrácí na 14. místo čtyři body. Ve čtvrtfinále Ligy mistrů prohrává AS Řím na hřišti Barcelony 4:1, Patrik Schick opět jen přihlíží z lavičky náhradníků.

V dalším ligovém kole zajímá fanoušky mimo boje o poháry také zápas Zlína s Ostravou, především kvůli osobám Vlastimila Petržely a Bohumila Páníka.

Odposlechnuto

"Můj konec byl výsměch. Také se jim to vrátilo desetkrát zpátky. Kdyby to pan Brabec mohl vrátit zpátky, tak by to už nikdy neudělal."
Vlastimil Petržela, iDnes.cz

Zápas nakonec končí výhrou Baníku 2:0, který tím dělá výrazný krok směrem zpět do boje o záchranu. V dalších zápasech vítězí Slavia v Brně a Sparta doma nad Duklou, ostatní týmy v boji o poháry ztrácí. Jablonec remizuje v Boleslavi, Olomouc dokonce doma s Jihlavou, Liberec prohrává doma s Teplicemi. Všechny ale v posledním zápase kola trumfne Plzeň, která dostává v Ďolíčku od Bohemians bůra a odváží si porážku 5:2. Trenér domácích Martin Hašek si pár dní po zápase pak vyzvedne u klubových šéfů odměnu v podobě nové tříleté smlouvy.

Odposlechnuto

"Výkon zejména v prvním poločase si nedovedu vysvětlit. Byl to propadák, naše defenziva byla na úrovni krajského přeboru."
Pavel Vrba, iDnes.cz

Plzeň přesto disponuje velkým sedmibodovým náskokem na čele tabulky, druhá Slavia si díky ztrátám soupeřů také polepšila a na třetí Olomouc už má náskok čtyř bodů, stejně jako na čtvrtý Liberec. Pátý je o bod zpět Jablonec a šestá Sparta už ztrácí na Jablonec také jen jeden bod.

V odvetě čtvrtfinále Ligy mistrů AS Řím - Barcelona se docela překvapivě v základní sestavě domácích objeví Patrik Schick. Tohle překvapení však není nic proti šoku, kterým je výsledek 3:0 a postup domácího týmu do semifinále, ve kterém se utká s Liverpoolem.

Dvacáté čtvrté ligové kolo přináší souboj týmů, které se v posledních letech perou o titul, Plzeň hostí Spartu. Ještě o dva dny dříve však Slavia porazí v Edenu v poněkud divočejším zápase Karvinou 3:2 a stáhne náskok Plzně na průběžné čtyři body. V sobotu pak Jablonec remizuje bez branek s Olomoucí a Liberec podlehne na Julisce Dukle 2:0. Baník poráží Bohemians a stoupá už na 15. místo, naopak porážka Brna na Slovácku 1:0 znamená propad hostů na poslední místo.

Odposlechnuto

"Bylo důležité, že mi to tam konečně padlo a odskočili jsme Brnu. Asi by mě spoluhráči zabili, kdybych to neproměnil. Byla to už moje třetí, nebo čtvrtá šance, předcházející jsem neproměnil."
Jan Juroška, iDnes.cz

Většinu fotbalového národa ale zajímá především šlágr kola v Plzni. A zápas má pro letenské až pozoruhodně podobný průběh jako nedávné derby se Slavií. V deváté minutě se trefí Václav Kadlec, ve dvanácté si vlastní gól dá Řezník a Sparta vede na hřišti jednoho z největších rivalů současnosti 2:0. Jenže domácí se nevzdají a přestože si nevytvoří moc velkých šancí, vyrovnají po dvou rohových kopech na konečných 2:2.

Odposlechnuto

"Na můj vkus to měli jejich hráči až moc jednoduché, při bránění standardek hráči propadli."
Pavel Hapal, iDnes.cz

A tak to šest kol před koncem vypadá, že se vrací do hry mistrovský titul, o kterém si mysleli snad úplně všichni už asi půl roku, že připadne Plzni. Rozdíl mezi Plzní a Slavií je najednou jen pětibodový a Slavia bude za tři týdny hostit Plzeň v Edenu. Naopak čím dal jasnější se zdá být situace mezi druhým a třetím místem, Slavia má šestibodový náskok na Olomouc. Jablonec s Libercem jsou bod za Sigmou a Sparta stále šestá. Přitom je jasné, že ze šestého místa se do Evropy nepůjde a Sparta už dávno není ve hře ani v domácím poháru.

Ten dospěl už do semifinále a v tom prvním poráží Slavia Mladou Boleslav 2:0. Jak přizná po zápase trenér Trpišovský, týmu pomohl málo vídaný krok fanoušků, ti nejhlasitější se v poločase přesunuli na druhý konec stadionu, aby byli celý zápas za bránou hostů. Slavia do finále postupuje po 16 letech a o jejím soupeři se rozhodne za týden.

Odposlechnuto

"I přes ten pozdní výkop přišla slušná návštěva. Jsem rád, že nám v takovém počtu pomohli. Navíc udělali o přestávce ten nejlepší taktický tah, když se přesunuli za bránu soupeře. I hráči si to pochvalovali."
Jindřich Trpišovský, iDnes.cz

Také v 25. kole vidí fanoušci klíčové boje jak o poháry tak o záchranu. V tom druhém boji si nejvíce pomáhá Zlín výhrou v Mladé Boleslavi, která se naopak porážkou docela nebezpečně do téhož boje namáčí. Brankář Zlámal v tomto utkání při jednom zákroku zlomí tyč a dlouho se nehraje, když se musí vyměnit celá branka. Už v pátek si v důležitém zápase poradí Sparta na Letné s Jabloncem, který vede nedávný kouč domácích Petr Rada. Sparta není v zápase lepším týmem, ale má Stanciua, jenž parádním přímým kopem pošle Spartu do vedení, druhý gól pak přidá Šural.

Odposlechnuto

"Kdybyste ho viděli v tréninku… On to kope nádherně i tam, skoro se nemýlí, má neskutečné procento úspěšnosti a je radost se na něj dívat. Trefil to krásně a nepřekvapuje mě to."
Pavel Hapal, iDnes.cz

Vítězí také Sigma Olomouc 1:0 nad Baníkem Ostrava, Plzeň poráží venku poslední Brno 3:1 hattrickem Aleše Čermáka. Hodně pozornosti na sebe strhne utkání Slavie v Liberci. Jde sice už o druhý jarní zápas těchto týmů, poprvé se ve čtvrtfinále radovala domácí Slavia. I tentokrát se ale hodně hovoří o tom, že Slavia v zimě angažovala několik lidí spojených s Libercem - sportovního ředitele Nezmara, trenéra Trpišovského a hráče Koláře, Kúdelu a Pokorného. Zápas skončí 0:0, nenabídne příliš šancí, jednu tyč Hušbauera, zato velké množství tvrdých zákroků, celkem 12 žlutých karet a jednu červenou pro domácího Pulkraba čtvrt hodiny před koncem.

Rázem je iluze boje o titul opět zažehnána, náskok Plzně je sedmibodový a do konce ligy zbývá jen pět zápasů. Druhá Slavia má nyní čtyřbodový náskok na Olomouc, čtvrtá už je dva body za Sigmou Sparta. Bod na Spartu ztrácí Liberec a dva body Jablonec.

Uprostřed týdne se opět hlásí ke slovu poháry. V tom trošku prestižnějším, tedy v Lize mistrů, Liverpool rozstřílí AS Řím 5:2, deset minut před koncem vede dokonce 5:0. Patrik Schick odehraje druhý poločas. Český MOL Cup v prestiži na Ligu mistrů trošku ztrácí, ale za zaznamenání přesto stojí jeho druhé semifinále, obhájce Zlín hostí Jablonec. Hosté si nakonec odvezou postup za výhru 1:0, kterou trefí v první půli Masopust.

Odposlechnuto

"Chtěli jsme vyhrát. Ale to by se musel stát zázrak, soupeř byl daleko lépe kondičně připravený. Před našimi hráči ale smekám, odvedli maximum. Máme problémy v kombinaci, jsou tam chyby, ale to je práce na rok. Jablonec spravedlivě postoupil."
Vlastimil Petržela, iDnes.cz

Také v boji o Evropskou ligu je ve hře jeden Čech, konkrétně Petr Čech v dresu Arsenalu. Ten hostí v semifinále Atlético Madrid a přes osmdesátiminutovou přesilovku získá jen remízu 1:1, Čech prosedí zápas na lavičce.

Poslední dubnové ligové kolo je dvacáté šesté v sezóně. V pátek uštědří Dukla Zbrojovce Brno další bolestivou ránu vítězstvím 2:1, zatímco Jihlava s Mladou Boleslaví si rozdělí po bodu a oba zůstanou namočení v boji o záchranu. V sobotu totiž přichází další velký zápas, Baník Ostrava porazí Spartu 3:2! Domácí v zápase třikrát vedou, Sparta dvakrát vyrovná, na gól Baroše z 86. minuty už ale reagovat nestihne. Hosté si po zápase stěžují na metr sudího a především jeho benevolenci ke střelci rozhodující branky.

Odposlechnuto

"Byl to Barošův zápas, hra, kterou rozhodčí připustili, byla za hranou. Dohrál bez karty, zranil nám dva hráče. U té rozhodující branky také fauloval. Měli jsme se s tím více porvat."
Pavel Hapal, iDnes.cz

Plzeň poráží Karvinou 2:0 a protože Slavia nedokáže dát v Edenu branku Slovácku, narůstá náskok Plzně v čele tabulky už na devět bodů a příští kolo jí bude stačit bod právě na hřišti Slavie k zisku titulu. Podještědské derby v Jablonci končí výhrou domácích 2:0, Olomouc pak vítězí v Teplicích 2:1. Co to znamená pro ligovou tabulku? Na druhém místě má Slavia už jen dva body náskok na Olomouc a předkolo Ligy mistrů, které pro ni vypadalo skoro jisté, je najednou opět ohroženo. Čtvrtý Jablonec ztrácí na Sigmu čtyři body, Sparta se propadla na páté místo bod za Jablonec, šestý je nyní o další bod zpět Liberec.

Vzhledem k tomu, že oba finalisté poháru jsou v tabulce vysoko, zdá se být jasné, že do pohárové Evropy se letos půjde i z pátého místa tabulky. Poslední zprávou měsíce dubna je pak rozhodnutí FAČR, že finále MOL Cupu mezi Slavií a Jabloncem se odehraje na malém stadionku v Mladé Boleslavi.

Vyhledávání

Vyhledávání ligových zápasů