Český a československý fotbal v číslech

Prosincové dění v českém fotbale

7.1.2018 - #měsícvefotbale - Ondřej Kreml

Prosinec začíná zostra, Slavia končí podzimní ligové působení pátečním vítězstvím nad Baníkem 2:1, více než dva góly Frydrycha (jeden z nich vlastní) a jeden Škody však zaujme neodpískaný penaltový faul na Milana Baroše v 86. minutě. Veterán v dresu Baníku to těžko rozdýchává na hřišti a po rozhodčím se shání i posléze v útrobách stadionu.

Odposlechnuto

"Kde je ten zk****syn (Jílek)?"
Milan Baroš, iSport.cz

Na Letné se v pátek teprve trénuje před nedělním zápasem proti Mladé Boleslavi a trenér Stramaccioni dostává od fanoušků nečekaný dárek v podobě jednosměrné letenky do Itálie a památečního trička. Trenér fanouškům odpoví v neděli vysokou domácí výhrou 3:0, při které je historicky poprvé v české lize v akci videorozhodčí. První Plzeň poráží Jablonec a protože do té doby druhá Olomouc prohrává na hřišti čtvrtého Liberce, přezimuje Plzeň s náskokem 14 bodů na Slavii. Olomouc padá o skóre na třetí místo, čtvrtý Liberec ztrácí na Slavii dva body a pátá Sparta čtyři. Boj o titul je už dávno rozhodnutý, o další příčky se svede na jaře zřejmě hodně zajímavý boj.

Odposlechnuto

"Neuměl jsem si představit, jak bude vaše liga těžká. Je to dobrá soutěž, jiná než Serie A nebo jiné ligy. Ano, udělal jsem chyby, ale i díky nim se můžete dost naučit a zlepšit."
Andrea Stramaccioni, iDnes.cz

Na druhém konci tabulky padá na dno Jihlava po porážce na hřišti Slovácka. Karviná si vylepšuje pozici výhrou nad Bohemians, a tak na druhém sestupovém místě přezimuje Baník Ostrava. Na jaře si to ale o udržení zřejmě rozdají výhradně moravské celky, kromě Baníku s Jihlavou také právě Slovácko a Karviná, ani 12. Brno s 15 získanými body nemůže být v klidu.

Po skončení ligy finišují v následujícím týdnu také skupinové fáze evropských pohárů. Basilej se Suchým i Vaclíkem v sestavě vítězí na hřišti Benficy 2:0 a s 12 body postupuje ze skupiny do osmifinále. Postupuje také AS Řím, dokonce z prvního místa, Patrik Schick si však ani proti Karabachu nezahraje a zápas prosedí jen na lavičce. A pak už přijdou z českého pohledu zajímavějši zápasy Evropské ligy.

Odposlechnuto

"Pokračovat dál takhle nejde, trenérský tým buď prostě důvěru má, nebo nemá. Ta vyjádření v médiích, třeba na moji osobu, mi nepřijdou úplně férová."
Jaroslav Šilhavý, iDnes.cz

Plzeň vítězí na hřišti Beer Shevy 2:0 a díky překvapivé porážce FCSB s Luganem postupuje ze skupiny dokonce z prvního místa. Zlín naopak ani v posledním zápase nevyhraje, prohrává s Lokomotivem Moskva 0:2 a končí skupinu poslední se dvěma body a jediným vstřeleným gólem. Slavia má podle všech předpokladů stvrdit postup ziskem alespoň jednoho bodu s Astanou, to se ale nestane, po špatném výkonu v Edenu prohrává s mistrem Kazachstánu 0:1 a postup do jarní fáze přepouští svému soupeři.

Při losu prvních zápasů jarní fáze evropských pohárů jsou tak zástupci jen jednoho českého klubu. Plzeň si zahraje o postup do osmifinále Evropské ligy s Partizanem Bělehrad. Globálně jistě více sledovaný je los osmifinále Ligy mistrů, kde Basilej (Suchý, Vaclík) narazí na Manchester City a AS Řím (Schick) na Šachťar Doněck.

Odposlechnuto

"Není to sice až tak atraktivní los, ale zase je to hratelný soupeř. Cítíme všichni, že máme kvalitu a že šance na postup je velká."
David Limberský, iDnes.cz

Novým předsedou fotbalové asociace se stává Martin Malík. Je zvolen již v prvním kole volby na opakované valné hromadě FAČR, kde na sebe ale největší pozornost nestrhává ani on, ani Roman Berbr a dokonce ani Miroslav Pelta, kterému je bez zřejmého nároku umožněno vystoupit na plénu a který podpoří právě Malíka s Berbrem. Daleko největši ohlas v médiích má ukrajinský místopředseda Grigorij Surkis, který hovoří k českým delegátům v ruštině a jehož projevem vanou staré časy.

Odposlechnuto

"Pokud se nepodřídíte požadavkům ohledně změn, bude FIFA a UEFA nucena posoudit otázku o zřízení výboru pro normalizaci, což je externí orgán, který přebírá a bere na sebe funkci strategického řízení fotbalové asociace namísto samotné FAČR. Staňte se plnohodnotnými a poslušnými členy. Ale nejsme tu, abychom vyhrožovali."
Grigorij Surkis, iDnes.cz

Příslušnou změnu stanov však valná hromada neschválí a zůstává tak dvoukomorová. Soutěžní zápasy skončily a nadchází období přestupů. Jednou z prvních potvrzených se stává brankářská výměna mezi Jabloncem a Jihlavou, do Jablonce míří Jan Hanuš, opačným směrem Roman Valeš. Daleko zajímavější je však v Jablonci trenérská rošáda, když na lavičce skončí Zdeněk Klucký, kterého nahradí Petr Rada. Klucký zůstane Radovým asistentem.

18. prosince umírá trenér Josef Pešice, jeden z mála fotbalistů nebo trenérů, který prošel jak Spartou tak Slavií a v obou klubech ho vzali za svého. O den později přichází to, co většina veřejnosti tušila - Slavia odvolává trenéra Šilhavého, který s ní v květnu slavil mistrovský titul. Za další tři dny je jako nový trenér představen Jindřich Trpišovský. Toho naopak nahradí v Liberci David Holoubek.

Mezitím však 20. prosince na emotivní tiskové konferenci definitivně končí kariéru Tomáš Rosický.

Odposlechnuto

"Nikdy jsem nepřišel na to, jak dobrý jsem opravdu mohl být."
Tomáš Rosický, iDnes.cz

Sparta pak doplní další velkou změnu, na post sportovního ředitele přijde Zdeněk Ščasný a Rosický mu bude pomáhat. Zároveň Daniel Křetínský potvrdí, že i na jaře povede tým jako trenér Andrea Stramaccioni.

Odposlechnuto

"Měli jsme jasno v jednom bodu - chceme pokračovat v internacionalizaci Sparty. Sparta bude pokračovat se zahraničním trenérem a bude mít schopnost přivádět zahraniční hráče."
Daniel Křetínský, iDnes.cz

Po nepovedeném podzimu výrazně posiluje Baník Ostrava, ze Zlína přivádí Dame Diopa, především ale překvapivě přetáhne z Teplic Martina Filla. V posledním týdnu roku 2017 také končí na lavičce Jihlavy Ivan Kopecký, jeho náhradu do konce roku Jihlava nezveřejní. Karviná zase hlavním trenérem pro jaro jmenuje dosavadního asistenta Josefa Muchu.

Rok končí tradičně silvestrovskými derby, ve starší kategorii vítězí Slavia, v té mladší deklasuje Sparta domácí sešívané 9:4. Kvůli obavám z výtržností zápasy sleduje v Edenu výrazně méně diváků než v předchozích letech.

Vyhledávání

Vyhledávání ligových zápasů