Český a československý fotbal v číslech

Promarněná šance Baníku a titul opět na Dukle - sezona 1962/63

22.2.2018 - #zpátkyvčase

Liga začala 10. srpna po velmi krátké letní přestávce – předchozí ročník byl totiž kvůli Mistrovství světa v Chile přerušen a poslední tři kola se dohrávala ještě v červenci. Favoritem nového ročníku byla opět pražská Dukla, obhájce titulu. Znepříjemnit pozici vojáků chtěly zejména dva bratislavské oddíly – Slovan a Slovnaft, tedy bývalá neoblíbená a nyní přejmenovaná ČH Bratislava.

Na přestupovém poli byl, jako obvykle v komunistickém fotbalovém nevolnictví, v letní přestávce klid. Zaujal snad jen přesun střelce Mackowského do Sparty. Hleděno s odstupem jsou pak zajímavější jména ligových debutantů ročníku 1962/63, kteří se v pozdějších letech stali ligovými hvězdami a reprezentanty – například v Brně se poprvé do branky postavil Ivo Viktor, v záložní řadě Slovanu se objevil Ivan Hrdlička, pozdější účastník MS v Mexiku, ve sparťanské obraně začali dostávat příležitost Vladimír Táborský a jeho vrstevník Václav Migas, v plzeňské záloze se pak poprvé v lize objevil František Plass.

Liga začala po úspěchu v Chile za obrovského zájmu diváků, hned na první kolo jich dorazilo na 120 tisíc. V něm se v malém pražském derby na ČKD (Bohemians) představila hattrickem posila Sparty Mackowski a vypadalo to na velkou sparťanskou kariéru tohoto forwarda (postupně však ze sestavy vypadl a nakonec dal před fotbalem přednost kariéře lékaře…). Hned v druhém kole došlo na velké derby a do ligy se návrátivší Slavia (tehdy Dynamo) v něm před 40 tisíci diváky dokázala Spartu (tehdy Sokolovo) porazit.

Nejlepší střelci sezony 1962/63

Karol Petroš (Prešov)19
Karel Lichtnégl (Brno)18
František Knebort (Bohemians)14
Josef Kadraba (Kladno)13
Miroslav Wiecek (Ostrava)13
Josef Píša (Bohemians)12
Michal Pucher (Nitra)12
Milan Sirý (Ostrava)12

Úvodní třetina podzimu vyšla nejlépe ostravskému Baníku, který v prvních pěti zápasech ztratil jen jeden bod a usadil se zejména díky výkonům Pospíchala a Wiecka na čele tabulky, v zádech s obhájcem titulu z Julisky. Forma ostravským hráčům vydržela ostatně celý podzim; první porážku si připsali až v 10. kole právě na půdě Dukly. V ten moment měly oba týmy na čele již výrazný náskok a bylo téměř jasné, že o titulu se rozhodně mezi Baníkem a Duklou.

Na opačném konci tabulky bylo poměrně těsno – Kladnu a Plzni se podzim nedařil a podobně tomu bylo i u Sparty. Ta se v minulém ročníku zachránila až na poslední chvíli a po 10. kole měla náskok na sestupové příčky opět pouze jeden bod. Překvapivě nízko v tabulce se nacházel i Slovan, ale vzhledem k obrovském vyrovnanosti a faktu, že ze 14 týmů sestupovaly hned tři, nemohl být v klidu ani třetí Trenčín se čtyřbodovým náskokem na sestupovou pozici… Na špatně se vyvíjející soutěž reagovali na Kladně, kde po odchodu trenéra Kuchlera angažovali Josefa Bicana.

Titul podzimního mistra nakonec uhájil Baník s tříbodovým náskokem na druhou Duklu. Na třetím místě přezimoval překvapivě nováček z Trenčína následován bratislavským Slovanem, který v posledních podzimních kolech zabral a rychle se posunul tabulkou nahoru. Na sestupových příčkách pak přezimovaly české kluby Kladno, Plzeň a Sparta.

Zimní přestávka přinesla změnu na trenérském postu v Plzni, kde Františka Berku vystřídal Rudolf Krčil s úkolem udržet Škodovku v lize. Krčila pak v Brně nahradil Alfréd Sezemský. Na lavičce Sparty pak již na konci podzimu skončil Karel Kolský.

Zimní sny fanoušků Baníku o prvním titulu začaly dostávat trhliny již v prvním jarním kole, kdy Ostrava doma překvapivě podlehla předposlední Plzni a Dukla vyhrála na půdě Slavie, která tím začala svůj prudký pád tabulkou… V 17. kole se Dukla na klopýtající Baník poprvé bodově dotáhla a po domácí prohře Ostravy se zachraňujícím se Kladnem ve 22. kole se vojáci na čele odpoutali na dvoubodový náskok. V následujícím kole vyhrála Dukla vzájemný zápas na Baníku a o titulu bylo rozhodnuto.

Podzimní mistr Baník Ostrava na jaře nakonec osmkrát prohrál…, horší již byla pouze Slavia s pouhými šesti získanými body, což na udržení v soutěži nemohlo stačit. Slavný klub se tak po pouhém roce opět vrátil do druhé ligy, kam ho nakonec doprovodily týmy Plzně a Nitry. Králem ligových střelců se stal prešovský Petroš s 19 zásahy, následován brněnským Lichtnéglem (18) a mladým střelcem Bohemians Františkem Knebortem (14 gólů).

Reprezentace zaznamenala v roce 1962 historický úspěch svou finálovou účastí na MS v Chile. Po návratu pak v září odehrála výtečné utkání v Rakousku, kde zvítězila 6:0. Závěr podzimu však již přinesl prohru v kvalifikaci na ME 1964 v NDR. Jarní remíza v odvetě znamenala, že vicemistři světa se Mistorvství Evopy ve Španělsku nezúčastní. Další jarní prohry v přátelských zápasech v Rakousku, Bulhrasku, s Anglií a remíza s Maďarskem pak znamenaly výměnu na trenérském postu, kdy Rudolfa Vytlačila vystřídal Václav Jíra.

V evropských pohárech reprezentovaly československý fotbal týmy Dukly (PMEZ) a Slovanu Bratislava (PVP). Dukla přešla přes německý Vorwärts Berlin i dánský Esbjerg, ve čtvrtfinále pak nestačila na Benficu Lisabon v čele s Eusebiem, když po nadějné prohře 1:2 skončila odveta na Strahově před 45000 diváky bez gólů. Slovan se též dokázal dostat do čtvrtfinále – stačil mu na to jeden vítězný dvojzápas se švýcarským Lausanne. V něm však po nadějné domácí výhře 2:0 nad Tottenhamem inkasoval v Londýně šest gólů a byl vyřazen.

Detailní statistiky ligové sezony 1962/63 jsou nyní k dispozici na našich stránkách.

Vyhledávání

Vyhledávání ligových zápasů