Český a československý fotbal v číslech

Lednové dění v českém fotbale

10.2.2018 - #měsícvefotbale - Ondřej Kreml

Leden v českém fotbale, to není zrovna akcí nabitý měsíc. Zápasů, které by stály za zmínku, je minimum, soutěže stojí a týmy se teprve připravují. Zato na přestupním trhu bývá rušno a nejinak tomu bylo i tentokrát. Hned na začátku měsíce totiž probleskují první zprávy, že by do Sparty mohl přijít Nicolae Stanciu, rumunský reprezentační záložník, toho času v Anderlechtu, kam přišel za na české poměry astronomických 10 milionů EUR.

Odposlechnuto

"Mám nabídku ze Sparty a chtěl bych tam přestoupit. Rád bych spolupracoval s trenérem Andreou Stramaccionim."
Nicolae Stanciu, fanatik.ro

V lednu se také rozjíždí menší obsese českých sportovních médií ohledně očekávané dvousté vychytané nuly Petra Čecha v Premier League. A protože ono čisté konto nepřichází po celý měsíc, titulky článku o Premier League vypadají každý týden podobně. Na domácí scéně zatím Jihlavu přebírá jako hlavní trenér Martin Svědík, který byl za podivuhodných okolností odejit na začátku sezóny z Mladé Boleslavi.

A pak už začínají přípravy. Dva největší pražské kluby oznámí odchody nepovedených letních posil. Ve Slavii končí Rotaň a Altintop, s nimi také věčně zraněný Švento, na Letné zase dál už nepočítají s Biabianym, Mandjeckem a Jankem. Posily zatím v obou klubech chybí, a tak ta první velká přichází do Plzně, kde podle očekávání podepisuje smlouvu útočník Olomouce Tomáš Chorý. Bez zajímavosti není ani pohyb opačným směrem, na Hané bude na jaře hostovat Jakub Řezníček. Nový sportovní ředitel Sparty Zdeněk Ščasný poskytuje svůj první větší rozhovor.

Odposlechnuto

"Funkci jsem přijal s tím, že jestliže chci mít od první chvíle rozhodovací právo, kdo bude přicházet a odcházet, musím přijmout určitou zodpovědnost. Kdo ji má větší, jestli já, nebo trenér… Pořád jsme na stejné lodi, takže zodpovědnost je jasná. V tuto chvíli jde o to, abychom dokázali zlepšit náš projev, hru a výsledky. Až pak, když to nepůjde, se můžeme bavit o tom, kdo má za co zodpovědnost."
Zdeněk Ščasný, iSport.cz

Slavia oznamuje letní přestup mladého slovenského brankáře Vantruby a zároveň vyřazuje z kádru norského obránce Floa. V pouhých 31 letech končí aktivní kariéru jihlavský Antonín Rosa. Do Zlína přestupuje druhý nejlepší střelec druhé ligy Pavel Vyhnal z Vlašimi. Z úvodních lednových zápasů na české půdě rozhodně zaujme výhra Sparty nad Táborskem 7:2. Ani ne tak kvůli hattricku mladého útočníka letenských Drchala, jako kvůli dvěma brankám hostujícího Leoše Vozihnoje, který zařídil vedení hostů 2:0 po půlhodině hry.

O brankáře Sparty Martina Dúbravku se zajímá Newcastle, ve hře je hostování s opcí a padají v této souvislosti vysoké sumy až kolem 5 milionů EUR. Sparta však takové nabídce odolává. Stejně tak vázne vyjednávání Sparty s Anderlechtem o Stanciuovi, kde je jednoznačnou překážkou cena. Georges Mandjeck odchází hostovat do Mét, odkud na Letnou v létě přišel. Slavia v první přípravě inkasuje čtyři branky od béčka třetiligového španělského Linense, což fanoušky sešívaných poněkud vystraší.

Odposlechnuto

"První patnáctiminutovka byla hrůzostrašná a máme na čem pracovat. Ze tří střel jsme rychle prohrávali už 0:3, což trochu určilo ráz utkání."
Jindřich Trpišovský, iDnes.cz

Sparta před odletem na soustředění do Španělska vyřadí z kádru Lukáše Marečka a do médií prosakuje její zájem o Guélora Kangu, který se v dresu Crvene Zvezdy Bělehrad významnou měrou podílel na jejím letním vyřazení v předkole Evropské ligy. Slavia posiluje obranu o exlibereckého Lukáše Pokorného z Montpellieru. Zatímco ve Slavii a Spartě dochází k velkým změnám, v Plzni je ohledně přestupů naprostý klid a také Olomouc už žádný zásah do kádru neplánuje. Čtvrtý Liberec pak žádné známé jméno, jak se zdá, neloví.

Kvůli vleklým zdravotním problémům končí kariéru jablonecký obránce Marek Kysela, a to v pouhých 25 letech. V Jablonci bude pokračovat jako trenér mládeže.

Odposlechnuto

"Nejdřív operace nádoru na mozku. Mám epilepsii, měl jsem dva záchvaty. Když jsem si myslel, že už to bude v pohodě, tak mi praskla plíce. Rozhodli jsme se, že nemá cenu zkoušet to dál znovu."
Marek Kysela,, iDnes.cz

Zajímavý přestup absolvuje reprezentant Filip Novák, který se z dánského Midtjyllandu stěhuje do tureckého Trabzonsporu. Po téměř třech týdnech veřejného propírání přijíždí Nicolae Stanciu do Prahy a zdá se, že jeho přestup je opravdu už na spadnutí. Veselo ale být na Letné nemůže, protože do médií se naopak dostane stížnost Jonathana Biabianyho, že jej Sparta šikanuje tím, že ho nenechá trénovat s A týmem. Celou věc řeší FIFPro a ČAFH, hráč se hodlá obrátit na FIFU. Jde zřejmě celosvětově o vůbec první případ, který se odvolává na dohodu mezi FIFA a FIFPro, která zakotvuje větší ochranu hráčů proti klubům. K Biabianymu se navíc připojuje také Marc Janko.

Slavii se zraní v přípravě Muris Mešanovič, a tak si z Jablonce stahuje Stanislava Tecla, který tam měl původně zůstat i během jara. Navíc dotahuje příchody Ondřejů Kúdely a Koláře z Liberce. Baník Ostrava pokračuje v pozoruhodném posilování, když po Diopovi a Fillovi přivádí také Jiráska z Bohemians, francouzského obránce Psychého a Jiřího Fleišmana z Mladé Boleslavi. O pár dní později navíc dotáhne návrat Jana Laštůvky ze Slavie.

Až v úterý 23. ledna se definitivně uzávírá lednová přestupová sága Nicolae Stanciua, který podepisuje smlouvu ve Spartě a stává se nejdražším hráčem české ligy; první zprávy hovoří o 115 milionech korun, generální ředitel Sparty Adam Kotalík však poté tvrdí, že cena nepřesáhla 100 milionů.

Odposlechnuto

"Trvalo to dlouho, ale jsem šťastný, že jsem tady. Do Sparty jsem chtěl přestoupit a chci všem poděkovat za vřelé přivítání."
Nicolae Stanciu, iDnes.cz

Los podzimní UEFA Ligy národů přisuzuje české reprezentaci za soupeře Slovensko a Ukrajinu. Ze soutěže lze mimo jiné i postoupit na Euro. Neméně důležitou zprávou pro fotbalové fanoušky je letní konec Ligy mistrů na obrazovkách ČT. Exkluzivní práva na další tři ročníky získala O2.

Zajímavý přestup hlásí také Jihlava, kam přestoupí hráč Borussie Dortmund Till Schumacher. Zimní Tipsport ligu vyhrává Zbrojovka Brno, která ve finále porazí Bohemians 2:0. První start Stanciua za Spartu končí výhrou 3:0 nad Vltavínem a rumunská hvězda je u všech třech branek. Letenský klub navíc stále jedná s Guélorem Kangou a ve hře je jako po většinu ledna také odchod Martina Dúbravky. Neméně zajímavý, ale daleko méně mediálně propíraný je přestup mladého Ondřeje Mihálika z Jablonce do třetího týmu nizozemské ligy AZ Alkmaar, cena se odhaduje kolem 40 milionů Kč. Na jeho odchod reaguje Jablonec příchodem Jana Chramosty z Mladé Boleslavi.

Spartu opouští Vjačeslav Karavajev, který také míří do Nizozemska, konkrétně do Vitesse Arnhem. Lukáš Mareček si zase našel angažmá v belgickém Lokerenu. Na konci ledna naberou věci rychlý spád, Dúbravka opravdu odchází na hostování s opcí do Newcastlu a Sparta přivádí jako náhradu Florina Nitu z FCSB. Potvrzení dalších přestupů už musíme nechat na další měsíc, ale na Letné jsou blízko k dotažení příchodů Kangy a také srbského univerzála Mihajla Rističe.

Vyhledávání

Vyhledávání ligových zápasů