Český a československý fotbal v číslech

Listopadové dění v českém fotbale

12.12.2017 - #měsícvefotbale - Ondřej Kreml

Přichází listopad a podzimní boje v lize i evropských pohárech začínají nabírat na obrátkách. Začínáme však postupem Liberce v domácím poháru přes Karvinou až v prodloužení a duelem mladíků Sparty s Red Bull Salzburg v UEFA Youth League. Český tým podlehl obhájci titulu 2:4. V Evropské lize Slavia doma nestačí na Villarreal (0:2), Plzeň oplácí Luganu potupnou porážku a vítězí 4:1, Zlín pak neveze ani bod z Kodaně (3:0). Jaroslav Tvrdík oznamuje, že Jiří Bílek ukončí po podzimu kariéru a stane se členem představenstva Slavie.

Před reprezentační přestávkou se hraje 13. kolo ligy, Slavia jede do Plzně připravit domácí o první body, ale je celý zápas horší a deset minut před koncem inkasuje jedinou branku. Soupeři Plzně definitivně přestávají doufat, že příště už Plzeň ztratí, protože vědí, že liga je ztracená. Také proto, že sami ztrácejí: Sparta přijde o dva body ve Zlíně brankou domácích v 91. minutě, Olomouc je ráda za bod z Ďolíčku a Liberec šokujícím výsledkem 3:1 prohrává v Jihlavě.

Odposlechnuto

"Jihlava zaslouženě vyhrála, protože byla produktivnější v šancích a měla jich i více než my."
Jindřich Trpišovský, iDnes.cz

Brankář Mladé Boleslavi Kamran Agajev zaujme vyloučením poté, co dostane od sudího Berky během tří minut dvě žluté karty za nesportovní chování a za zdržování hry. Víkendovou porážku na Dukle sportovně nepřežije trenér Karviné Jozef Weber, který je v neděli odvolán, tým převezme sportovní ředitel Vlk a Weberův asistent Mucha. Po zápase v Plzni také značně zesílí projevy nespokojenosti hráčů Slavie s rotací v sestavě, na hřiště se vůbec nedostal třeba Danny.

Odposlechnuto

"Jsem velmi smutný z dnešního špatného výsledku a zklamaný, že jsem nehrál a týmu nepomohl."
Danny

Pozornost se obrací k reprezentaci, protože nastává ligová přestávka. V pondělí ráno trenér Jarolím donominuje hned šestici hráčů včetně Martina Frýdka, který hrál o víkendu první utkání za celý poslední měsíc. Údiv vzbuzuje také nominace Jaromíra Zmrhala, jak se ale po pár hodinách ukáže, ten je zraněný a do Kataru stejně jet nemůže. Tam si reprezentační premiéry odbydou Vladimír Coufal a David Houska.

Odposlechnuto

"V reprezentaci nás Zmrhal nikdy nezklamal, navíc je v národním týmu delší dobu a my se kádr snažíme stabilizovat."
Karel Jarolím, iDnes.cz

V Kataru před 150 diváky poráží Češi účastníka MS v Rusku Island 2:1 brankami Součka a Sýkory, pro oba to jsou první reprezentační góly. V druhém zápase pak přijde další české vítězství, jedinou brankou do sítě domácího Kataru o něm rozhodne Barák. Jedenadvacítka vydře výhru nad San Marinem 3:1, když po hodině hry svítí na ukazateli skóre stále 0:0. Stejným skóre pak vyhraje i další kvalifikační zápas v Moldavsku. Doma zaujme vypadnutí největšího favorita na titul Plzně z MOL Cupu, překvapivou výhru 3:2 v prodloužení si ze západu Čech odveze Slovácko.

Odposlechnuto

"Každý si musí sáhnout do svědomí, jestli na hřišti nechal sto procent. Viděl jsem, že ne všichni makali dopředu i dozadu. Byly tam situace, které mě hodně štvaly."
Roman Hubník, iDnes.cz

Český fotbal má poloviční úspěšnost v osmifinále Ligy mistryň, zatímco sparťanky vypadnou s favorizovaným Linköpingem, slávistky přejdou přes isladnský Stjarnan podruhé za poslední tři roky do čtvrtfinále. Na mužské klubové scéně zaujme dohoda pražské Slavie s Janem Nezmarem, doposud sportovním ředitelem Liberce. Ten bude od prosince zastávat tutéž funkci právě ve Slavii. Tento přesun opepří los MOL Cupu, který určí, že na konci února se ve čtvrtfinále utkají právě Slavia s Libercem.

Čtrnácté kolo ligy začíná výhrou Sparty nad Jihlavou 1:0, domácí fanoušci však v závěru zápasu na své hráče pískají. Sudí Zelinka, jak je už skoro jeho zvykem, obere Spartu v zápase o penaltu. V sobotu pak doma vítězí také nejbližší konkurenti Sparty, Liberec nad Baníkem 2:1, Sigma nad Zlínem 2:0 a Slavia nad Duklou 5:0. Plzeň si připisuje čtrnácté vítězství v sezóně na Slovácku výhrou 4:1.

Odposlechnuto

"Někdy hrajeme na úkor týmu individuálně a to je špatně. Jsme prostě v prdeli, zatím je to moje nejhorší sezona v kariéře. Doufám, že se to otočí, ale zatím to byla beznaděj."
Milan Baroš, iSport.cz

V pátém kole základních skupin Ligy mistrů oslaví Suchý s Vaclíkem v dresu Basileje cennou výhru nad Manchesterem United 1:0 a přiblíží se postupu. Schick v dresu AS Řím do utkání na hřišti Atlética Madrid opět nezasáhne. V Evropské lize si zajistí postup ze skupiny Plzeň výhrou 2:0 nad FCSB, výrazně se postupu přiblíží také Slavia, která vyhraje na hřišti Maccabi Tel Aviv také 2:0. Naopak Zlín po porážce 0:1 v Tiraspolu ví, že ze skupiny nepostoupí. Trenér Plzně Pavel Vrba oslavil po zápase postup ze skupiny už tradičním kotoulem vzad.

Odposlechnuto

"Technika se vytříbila, nějaké kilo se shodilo, takže to bylo jednodušší."
Pavel Vrba, iSport.cz

Patnáctým kolem končí první polovina HET Ligy. V pátečních předehrávkách zaujme bezbranková remíza Liberce v Ďolíčku a vysoká výhra 4:1 Dukly nad letos vyloženě špatnou Mladou Boleslaví, za kterou předvedl další podivuhodné věci ázerbajdžánský brankář Agajev. V sobotu poráží Baník Karvinou 2:1, když obě jeho branky byly zřejmě za hranicí regulérnosti.

Odposlechnuto

"K tomu bych řekl jen tolik, že je jedno přísloví. Je v něm vulgární slovo, a to bych nerad použil, ale znáte ho: Silnější pes…, víte co."
Marek Janečka, iDnes.cz

Neděle 26. listopadu 2017 vstupuje do historie HET Ligy jako den, kdy Viktoria Plzeň poprvé v sezóně ztrácí body, remizuje totiž na hřišti Teplic 0:0. Ještě větší pozornost ale na sebe poutá zasloužená porážka Sparty v Olomouci 0:1. Rozdíl mezi oběma kluby narůstá již na hrozivých sedm bodů. Slavia pak venku opět jen remizuje, tentokrát na hřišti Jablonce 1:1. O víkendu také končí podzimní část druhé ligy, čelo tabulky je nesmírně vyrovnané, prvních pět týmů (Opava, Třinec, Příbram, České Budějovice, Pardubice) mezi sebou dělí jen tři body.

Vyhledávání

Vyhledávání ligových zápasů