Český a československý fotbal v číslech

Říjnové dění v českém fotbale

7.11.2017 - #měsícvefotbale - Ondřej Kreml

Říjen začíná v polovině devátého ligového kola. Zatímco Sparta ještě v září remizovala na Dukle, Plzeň doma poráží Bohemians 2:1 brankou Havla - ještě před pár měsíci oblékajícího dres hostů. Příště to ale Plzeň už určitě nezvládne, utěšují se fanoušci všech ostatních klubů. Slavia poráží Brno a Olomouc vítězí v Jihlavě, v tabulce se tak Hanáci drží o bod před sešívanými. Vítězí také Jablonec a tím se posouvá před Spartu na čtvrté místo.

Začíná reprezentační sraz před zápasy v Ázerbajdžánu a se San Marinem. Čechům už o nic nejde, na poslední chvíli se do nominace dostává Václav Kadlec, který byl před pár týdny označen jako čtvrtý útočník ve Spartě. Ale časy se na Letné mění rychle. Antonín Barák hovoří do médií o startu v Itálii bez servítek.

Odposlechnuto

"Nemůžu říct, že hrajeme týmově, to absolutně ne. Každý hraje za sebe. Třeba Rodrigo De Paul přihrává jen Maxi Lópezovi, mně nikdy. A když mu nepřihraju, je schopný za mnou běžet přes celé hřiště a nadávat mi."
Antonín Barák, lidovky.cz

Brno v reprezentační pauze mění trenéra, klub má zachránit v lize Roman Pivarník. Češi vítězí v Ázerbajdžánu 2:1 po brankách Kopice a Baráka, další šance zůstaly nevyužity a nebylo jich zrovna málo. Doma zatím poráží v poháru Plzeň i bez reprezentantů Opavu a vrací ji tak loňské vyřazení. V posledním zápase kvalifikace poráží Češi San Marino 5:0, v tabulce končí na třetím místě čtyři body za druhým Severním Irskem. Z deseti zápasů zvítězili jen čtyřikrát, z toho dvakrát nad San Marinem.

Jedenadvacítka prohrává v kvalifikaci na Euro na hřišti Chorvatska 1:5, po dvou zápasech tak má jen bod. Výkonný výbor FAČR se zabývá pozicí trenéra Jarolíma u reprezentace a výkony národního mužstva. Na pozoruhodné tiskové konferenci pak mluví bývalý příslušník StB Roman Berbr bez frází a oznámí veřejnosti, že u Jarolíma postrádá sebereflexi, že na nominace mají vliv agenti, ale že Jarolím zůstává, protože mu nelze vypovědět smlouvu. Trenér Jarolím vzápětí veškerá nařčení popírá, rezignovat ale nehodlá. Jarolím dostává za úkol vyhrát skupinu nové Ligy národů, která se bude hrát na podzim 2018.

Odposlechnuto

"Karel moc času neměl, znám ho, dělal mi dlouho asistenta. Myslím, že těch hráčů vyzkoušel moc. Během kvalifikace, kdy jde o všechno, točit 43 hráčů, to mi přijde absurdní."
František Cipro, iDnes.cz

V ženské kopané to vypadá veseleji, Slavia i Sparta postupují v Lize mistryň do osmifinále, oba kluby zároveň jsou takhle daleko vůbec poprvé v historii. Disciplinárka rozdává první tresty za simulování. Prvními potrestanými jsou Jan Chramosta a Michael Krmenčík, oba platí 40 tisíc.

Po pauze se opět vrací liga, Olomouc remizuje s Jabloncem a padá tak o bod za Slavii, která konečně vítězí venku a veze tři body z Karviné. Všechny ale zajímá šlágr kola, zápas Sparty s dosud bezchybnou Plzní. Sparta svého soupeře přestřílí, trefí tyč, pro ofsajd jí není uznán gól, reklamuje penaltu, ale všechno je k ničemu, jediná branka Koláře rozhoduje o tom, že Plzeň zase bere všechny tři body. Příště to ale určitě už nezvládne, utěšují se fanoušci všech ostatních klubů. Trenér Stramaccioni po zápase řekne, že od sudích necítí respekt ke Spartě.

Odposlechnuto

"Nechci hovořit o epizodách, ale o celkovém přístupu a chybějícím respektu k top klubu jako je Sparta. Nejsme Benevento, ale jsme Sparta."
Andrea Stramaccioni

Jeho slova se dostanou až do rodné Itálie.

Odposlechnuto

"My nejsme Stramaccioni, víte. Bývalý kouč Interu se vyjádřil jako blbec. Byli jsme z toho v šoku, tohle je jednoduše nepřijatelné."
Clemente Mastella, starosta Beneventa, iDnes.cz

Češi se stávají mistry světa v malé kopané, ve finále poráží Mexiko 3:0. Raduje se mimo jiné i brankář Ondřej Bíro, bývalý útočník a odchovanec fotbalové Sparty. V Lize mistrů se radují z výhry Vaclík se Suchým v dresu Basileje, Schick za AS Řím stále pro zranění nehraje. V Evropské lize Plzeň překvapivě prohrává se slabým švýcarským Luganem, Slavia veze cenný bod ze hřiště Villarrealu a Zlín v mlze uhrává remízu s Kodaní.

V lize Sparta vítězí v Jablonci vysoko 3:0 díky hattricku Šurala a zaznamenává tak jednoznačně nejcennější výhru v dosavadním průběhu ligy. Hattricky venku mimochodem zaznamenají také Kabajev z Bohemky a Mebrahtu z Boleslavi. Olomouc remizuje v Ostravě a Slavia překvapivě prohrává doma s Libercem, čímž končí její dlouhá série bez porážky. Zastavila se na 36 zápasech. Plzeň v pohodě poráží Brno a je stále bez ztráty kytičky. Na druhou Slavii má náskok už propastných 11 bodů. Příště to ale určitě už nezvládne, utěšují se fanoušci všech ostatních klubů. Teplice taky v tomto kole porazí Karvinou, což by asi nikoho mimo příznivce těchto klubů nijak nezaujalo nebýt pozápasové analýzy výkonu sudího Berky a jeho asistentů ze strany domácího kapitána Jana Kroba.

Odposlechnuto

"Aby takoví frajeři, třicetiletí rozhodčí, pískali hovadiny na obě strany a dělali si z nás srandu, to do ligy nepatří. Nemá to obdoby. Nám bylo písknuto 70 procent špatně, jim 30 procent, otáčel to spíš pro hosty. Tohle si nemůžou dovolit. Pak se vám ještě smějí, já se jim smál potom už taky. Protože takoví v uvozovkách ňoumové nemůžou pískat ligu, můžou jít pískat nějaký prales."
Jan Krob, iDnes.cz

Domácí pohár dospěl do osmifinále a v něm končí právě Teplice po prohře s Hradcem Králové, Olomouc doma prohrává s Jabloncem. Ta největší bomba ale přichází o den později, když Sparta doma senzačně vypadává s Baníkem Ostrava na penalty a prakticky tak pozbývá šanci na jakoukoli trofej, a tedy také na přímý postup do skupiny některého z evropských pohárů. Tým to stojí pokutu 3 miliony korun. Slavia se blamáži v Jihlavě vyhne, když poločasový výsledek 1:0 pro domácí otočí na konečných 1:3.

V Nizozemsku se zraní Václav Černý, v pohárovém zápase si přetrhne přední zkřížený vaz a sezóna pro něj skončí. V Udine se ze své první tamější ligové branky raduje Antonín Barák, o pár dní později navíc přidá druhou. Dvanácté ligové kolo začíná výhrou Plzně v Karviné. Příště to ale určitě už nezvládne, utěšují se fanoušci všech ostatních klubů. Olomouc poráží Teplice, Slavia vítězí na Slovácku, Liberec deklasuje v derby Jablonec a pozice na prvních čtyřech místech tabulky se tak nijak nemění. Vítězí také pátá Sparta, když v 80. minutě dotlačí do sítě Baníku Ostrava vítězný gól Štetina.

Odposlechnuto

"S takovou Spartou jsme měli bodovat. Myslím si, že Sparta je momentálně průměrný tým v české lize. Až na pár výjimek má individuality, ale jako tým nepůsobí dobře."
Milan Baroš, iDnes.cz

Závěr měsíce ještě okoření bývalý reprezentant Radek Šírl, který v dresu divizních Zbuzan v soutěžním utkání inzultuje sudího. Později dostane od disciplinární komise zákaz fotbalu na dva roky. Říjen končí nominací reprezentace pro přípravné zápasy v Kataru proti Islandu a domácí reprezentaci. Do té se poprvé dostává baníkovec Robert Hrubý, Ostrava přitom z 12 zápasů v lize vyhrála jediný a je na 13. místě. Takto se bojuje proti nařčením z ovlivňování nominací ze strany agentů…

Vyhledávání

Vyhledávání ligových zápasů