Český a československý fotbal v číslech

Sparta po deseti letech opět na vrcholu - sezona 1964/65

19.12.2017 - #zpátkyvčase

Za favorita sezony 1964/65 byla považována pražská Dukla – vítěz posledních čtyř ročníků. Na paty jí měly šlapat slovenské týmy, zejména Slovan, jenž se v předchozí sezoně rval až do posledního kola o titul. Všechny ovšem překvapila pražská Sparta; pod vedením trenéra Ježka se prezentovala dobrými výkony již v předchozí sezoně a v nové soutěži nakonec nedala svým soupeřům sebemenší šanci.

Před sezonou došlo k několika zajímavým hráčským přesunům – do Prešova přišel ze Slovanu bývalý reprezentant Obert, do Bohemians mladý útočník Jarabinský, sparťanský útočník Dočkal posílil Teplice, Trnava získala z Hlohovce mladíka Kunu, jenž v jejím dresu posléze odehrál přes 400 ligových zápasů. Sparta usilovala o Kosa z Bohemians, ale jeho přestup se kvůli nesouhlasu klokanů dlouho táhl již od zimy a  reprezentant tak přišel v podstatě o rok kariéry…

Odposlechnuto

"Soudruh Rubáš mně po ohlášení přestupu v lednu sdělil, že se mnou nepočítá a že nemusím chodit ani na tréninky. K přestupu jsem však měl vážné důvody jak pracovní, tak i osobní. Chtěl jsem na jaře hrát, ale moje snaha vyzněla naprázdno."
Vladimír Kos ohlásil přestup do Sparty, ale kvůli nesouhlasu Bohemians a přestupovým řádům byl jedenáct měsíců bez fotbalu...

Začátek soutěže dával za pravdu předsezonním předpokladům – po třech kolech byla v čele pražská Dukla s impozantním skóre 11:0. První bod ztratili vojáci až v pátém kole za bezbrankovou remízu v Brně a to již jim dýchala na záda pražská Sparta, jejíž zápasy diváky bavily – v prvních pěti padlo dohromady 26 gólů. Vysoko se držel i ostravský Baník, těžící zejména z dobré hry Pospíchala. Po sedmi kolech byla liga na dlouhých šest týdnů přerušena, a to kvůli účasti československého týmu na Olympijských hrách v Tokiu, kde naši reprezentanti vybojovali stříbrné medaile.

Po jejich návratu se odehrál odložený šlágr sedmého kola, v němž Sparta remizovala s Duklou. Po prohře Dukly v 11. kole na půdě bratislavského Slovanu se Sparta dostala poprvé do ligového vedení a před sebe již do konce soutěže nikoho nepustila. Skvělá produktivita, při níž excelovali zejména kapitán Mráz a útočník Mašek, byla postupně doplněna i o výbornou defenzivu – brankář Kramerius udržel v deseti zápasech po sobě čisté konto a vytvořil tak dosud platný rekord v počtu minut bez inkasované branky (1017).

Odposlechnuto

"Kos v našem závodě pracoval jako údržbář jeřábů ve slévárnách, jeho hodinový výdělek byl 8,65 korun. Když nám oznámil, že práce je pro něj příliš těžká, snažili jsme se mu najít zaměstnání v kanceláři, ale Kos to odmítl."
Trenér Bohemians Jiří Rubáš měl svůj pohled na celou kauzu...

Zimu tak Letenští přečkali s luxusním pětibodovým náskokem na druhou Duklu. Na opačném pólu tabulky přezimoval nováček z Otrokovic, jenž po nadějném startu postupně klesal tabulkou. Nevalná podzimní forma slibovala těžké jaro i pro týmy Teplic, Brna a Kladna a to i s ohledem na to, že ze čtrnácti účastníků sestupovali hned tři. Zimní přestávka znamenala i změny v názvech některých klubů - již během podzimu se z nepopulárního Dynama stala opět slavná Slavia, v zimě ji pak napodobila Sparta (původně Spartak Sokolovo) i Bohemians (ČKD).

V zimní přestávce Sparta ještě posílila útočnou linii o ostravského reprezentanta Pospíchala, ale začátek jara zvládla zejména díky zmiňované precizní defenzivě, když poprvé inkasovala až v šestém jarním zápase. A ani to jí příliš vadit nemuselo, neboť důležité pražské derby s Duklou i tak zvládla a zvýšila svůj náskok v tabulce již na propastných jedenáct bodů. První prohra Sparty přišla až ve 20. kole od Prešova, který se postupně v tabulce propracoval až na druhé místo, a to zejména díky skvělé obraně a střelecky disponovanému Obertovi.

Odposlechnuto

"V poslední době jsme už bohužel přivykli tomu, že tažení proti Spartě se stalo jakousi módou na úseku tělovýchovy. Nemůžeme se vyhnout dojmu, že článek v Československém sportu byl uveřejněn proto, aby ovlivnil příslušné orgány."
Kauza Kos hýbala pražským fotbalem několik měsíců a to i na stránkách denního tisku. Když takto promluvil Karel Štefek, předseda Sparty a vysoký důstojník StB na Hlavní správě tiskového dohledu v jedné osobě, musela se nejednomu redaktorovi Československého sportu podlomit kolena...

V boji o záchranu bylo brzy rozhodnuto o prvním sestupujícím, kterým se staly Otrokovice; na jaře totiž dokázaly získat pouhé tři body za remízy. Špatné jaro znamenalo sestup i pro Bohemians, které v lize neudržely ani trenérské výměny. Dvě kola před koncem pak bylo rozhodnuto i o třetím sestupujícím, jímž se stalo Kladno. Z druhé ligy postoupila do nejvyšší soutěže pražská Slavia, když o postupu rozhodla v dramatické koncovce v domácím zápase s Plzní, na nějž přišlo na čtyřicet tisíc diváků. Slavii do ligy doprovodily Hradec Králové a Lokomotiva Košice.

Reprezentační výsledky nebyly v sezoně 1964/65 nijak uspokojivé; za zmínku stojí snad jen remíza v přátelském zápase v Maďarsku. Kvalifikace na MS 1966 skončila v podstatě dříve než začala – po dvou prohrách s Portugalskem a v Rumunsku bylo jasné, že se do Anglie národní tým nepodívá. Reprezentační náplast tak přidal alespoň olympijský tým, jenž z Tokia přivezl zmiňované stříbro.

Odposlechnuto

"Porážka 0:4 je příliš krutá. Brankář Kouba nepodal obvyklý výkon vinou špatné viditelnosti. Ani Pluskal nehrál svou hru. Z útočníků hrál slabě Brumovský. Znovu se potvrdilo, že při umělém osvětlení nemůže podat pro vadu zraku optimální výkon."
Podle předsedy Dukly Rudolfa Kocka se na výkon vojáků na Realu Madrid nekoukalo dobře...

V evropských pohárech reprezentovalo československý fotbal pražské duo Dukla a Sparta. Dukla v PMEZ přešla v prvním kole přes polský Górnik Zabrze až díky losu, neboť i třetí zápas hraný na neutrální německé půdě rozhodnutí nepřinesl. V druhém kole však již los vojákům tolik nepřál, když jim přisoudil Real Madrid; jasno bylo již po prvním zápase ve Španělsku, kde Dukla prohrála 0:4. V Poháru vítězů pohárů skončila Sparta taktéž ve druhém kole, když nestačila na londýnský West Ham.

Detailní ligové statistiky sezony 1964/65 jsou nyní přístupné na našem webu.

Vyhledávání

Vyhledávání ligových zápasů