Český a československý fotbal v číslech

Zářijové dění v českém fotbale

8.10.2017 - #měsícvefotbale - Ondřej Kreml

Září začíná velkým kvalifikačním zápasem reprezentace. V Edenu se představí Německo, Karel Jarolím postaví pětičlennou obranu mimo jiné s nováčkem Bořilem. Češi předvedou solidní výkon, Darida vstřelí nádherný gól, ale stejně je to k ničemu, když v 88. minutě zavěsí Hummels - 1:2. Slavia přivede do útoku na poslední chvíli před uzavřením evropské soupisky odchovance Tomáše Necida.

Další její odchovanec Simič naopak nepřijde, stejně tak Ghaňan Boakye, který v dresu Crvene Zvezdy popravil v předkole Spartu. Ta si v kádru ponechává Václava Kadlece i Martina Frýdka, kteří už byli prakticky na odchodu, a neuzavře se ani přestup Karavajeva do Ruska; naopak Vukadin Vukadinovič se vrací do Zlína, aniž by vůbec dostal šanci.

Odposlechnuto

"Kouří se mi z hlavy, zatím jsem nevypnul a přemýšlím o všem tak, abychom zvolili co nejlepší způsob hry, co by na Iry mohlo platit. Definitivně ještě rozhodnutý nejsem, i když něco převažuje."
Karel Jarolím před kvalifikačním zápasem v Severním Irsku

O tři dny později nastoupí reprezentace v Severním Irsku s jasným cílem zvítězit a oživit šance na postup. Skoro stejná sestava jako proti Německu ale úplně jiný typ utkání nezvládne, po chybách Vaclíka tým dvakrát inkasuje už v první půli a dopředu za celý zápas nic nevymyslí, o čemž svědčí jediná střela na bránu. Češi se s nadějí na účast na MS rozloučí a trenér Jarolím má před sebou nejistou budoucnost. Nová jedenadvacítka začíná kvalifikaci o Euro šokující nevýhrou, když celý zápas doma přehrává Bělorusko, aby v 93. minutě inkasovala vyrovnávací branku na 1:1.

Odposlechnuto

"Minulý týden jsem se se zástupci ultras setkal. Co jsme si řekli, to prostřednictvím médií říkat nechci, zůstane to mezi námi. Kdybych něco řekl, mohl bych mít potíže."
Andrea Stramaccioni, iDnes.cz

Andrea Stramaccioni se potkává s Ultras Sparty, ale jak se později ukáže, nic produktivního tato schůzka nepřinese. Lukáš Vácha odchází na hostování ze Sparty do Liberce, tamtéž míří i Matěj Hybš na přestup. Slavia pouští Ščuka do druhé turecké ligy a Mingazova s Chalušem do Mladé Boleslavi. Po reprezentační pauze se vrací liga a Plzeň suverénně vítězí v Liberci 3:0. Příště to ale určitě už nezvládne, utěšují se fanoušci všech ostatních klubů. Naopak Slavia jen remizuje v Olomouci, když domácí Jemelka vyrovná rukou. Mladá Boleslav poráží Brno a zdá se, že by se její situace mohla trochu zklidnit.

Sparta poráží Karvinou, branku střílí Tomáš Rosický, ale na Letné je do ideálu daleko. Na tribunách se schyluje ke konfliktu mezi Ultras a „normály". Jedni fandí a jedni ne, jenže obvyklé role jsou tentokrát změněny. Jindy stručný David Lafata se rozpovídá o Spartě ve Všechnopárty Karla Šípa. „Pošpinili moje jméno výroky, které nebyly moje,“ sděluje na adresu Slavie její bývalý hráč Martin Juhar, když se vrací do české ligy posílit Brno. Pavel Kadeřábek, který si za reprezentaci tentokrát nezahrál, poráží s Hoffenheimem Bayern Mnichov.

Ukazuje se, že mnoho trenérů, fotbalistů a expertů kandiduje ve volbách do Poslanecké sněmovny za hnutí Sportovci pro společnost. Entuziasmus, se kterým do toho jde třeba volební lídr v Praze Ladislav Vízek, je pozoruhodný.

Odposlechnuto

"Já jsem na nabídku neřekl ne a hned jsem tam byl napsaný. Moc se mi do toho nechce, protože si myslím, že politika je špína."
Jednička pražské kandidátky hnutí Sportovci pro společnost Ladislav Vízek

Začíná skupinová fáze Ligy mistrů. Týká se z Čechů jen Vaclíka se Suchým v Basileji a Schicka v AS Řím; ten je ale aktuálně zraněný. Basilej v prvním kole dostává trojku na Old Trafford. Daniel Křetínský se omluvil slušným fandům a ty vulgární na Letné nechce. Troufáme si tvrdit, že tyto pocity jsou vzájemné. V prvním kole základních skupin Evropské ligy se zadaří Slavii, která porazí Maccabi Tel Aviv 1:0 brankou Necida. A to přesto, že nastupuje ve znatelně kombinované sestavě. Plzeň naopak i napotřetí prohrává s FCSB (tentokrát 0:3), když inkasuje první gól z penalty, kterou si ani teď asi nedokáže leckdo vysvětlit. Zlín dokáže „doma" v Olomouci neinkasovat od Tiraspolu a připíše si bod za remízu 0:0. Všichni to berou jako úspěch, Tiraspol už není médii nesmyslně podceňovaný tým jako před osmi lety.

Ve Slovácku končí Stanislav Levý v roli trenéra a míří na post sportovního ředitele; trenérem se stává Michal Kordula.

Odposlechnuto

"Trenér Kordula vám dělal asistenta, teď vy jste se posunul výš, máte tedy nad ním moc... Kdyby se teoreticky klub rozhodl ho odvolat, tak vy byste šel spolu s ním, nebo jak by to bylo?"
Moderátor ČT David Kozohorský zpovídal Stanislava Levého dva týdny po trenérské změně na Slovácku, Dohráno Plus

V dalším kole ligy vítězí Olomouc v Karviné 5:3, Jablonec nad Jihlavou zase 5:0, ale největší pozornost je logicky upřena na derby. V něm na sebe nejdříve strhne pozornost sudí Jílek, když nevidí branku Škody, přestože je míč několik desítek centimetrů za brankovou čarou. Potom také „kotel" Sparty, kde se poperou fanoušci kvůli různým názorům na skandování proti trenéru Stramaccionimu tak, že jeden z nich skončí v bezvědomí. A nakonec se to přece jen povede i hráčům na hřišti, Škoda derby rozhodne hlavou po centru Stocha a odchovanec Sparty Hušbauer pak svůj mateřský klub poníží druhou brankou v závěru. Nepřesný Jílek navíc pošle předčasně do kabin Costu, zatímco v předchozím průbehu hry od téhož ušetří slávistu Bořila.

Odposlechnuto

"Vůbec nevím, co se tam stalo. Myslím, že tam v tom měli guláš. Já rozhodčímu říkal, že to byl stoprocentně gól, že z toho bude průšvih."
Milan Škoda po neuznané brance v derby

Plzeň vydře doma výhru nad Zlínem a je stále bez ztráty bodu. Příště to ale určitě už nezvládne, utěšují se fanoušci všech ostatních klubů. Většina ligových klubů hraje třetí kolo MOL Cupu. Sparta vítězí ve Znojmě 1:0, přestože se prakticky celou druhou půli jen brání. Slavia zvítězí doma nad Třincem. Ostatní pražské kluby ale překvapivě vypadnou, Dukla v Domažlicích a Bohemians dokonce doma s Vlašimí. Jiné prvoligové výpadky nenastanou.

Odposlechnuto

"Smrt Spartě!"
Miroslav Stoch během pozápasové slávistické děkovačky po utkání s Třincem. Půjde za to příští měsíc před disciplinárku.

Další ligové kolo, Slavia hraje ve Zlíně a jak je jejím letošním špatným zvykem, opět venku jen remizuje. Z rekordu v podobě 34 zápasů v řadě bez porážky má radost málokdo. Plzeň jistě vítězí v Mladé Boleslavi 2:0. Příště to ale určitě už nezvládne, utěšují se fanoušci všech ostatních klubů. Sparta taktéž jistě poráží Teplice, Václav Kadlec - hráč, který byl doslova před pár týdny ve Spartě útočníkem číslo 4, střílí dvě branky. Olomouc poráží stejným skóre 3:0 Duklu a už je na druhém místě před Slavií. Nahoru také míří Jablonec, který vítězí v Ďolíčku.

Trenér Jarolím povolává pro poslední kvalifikační zápasy do týmu nováčka Šimona Faltu z Olomouce. Vaclík se Suchým v dresu Basileje pomůžou k výhře svého týmu v Lize mistrů nad Benficou 5:0. Patrik Schick opět pro zranění za AS Řím nehrál. V Evropské lize veze Slavia bod z Astany za remízu 1:1, Plzeň bere tři body za výhru nad Beer Shevou, Zlín naopak jede s prázdnou z Moskvy, protože domácí Fernandes ji za 17 minut nastřílel hattrick.

A v září ještě stihneme část 9. ligového kola, dvě hodiny před koncem měsíce totiž skončí zápas Dukla - Sparta remízou 0:0, přičemž domácí mohou být smutní, že ztratili dva body, když Holenda trefil jen tyč. Trenér Stramaccioni o rezignaci neuvažuje.

Vyhledávání

Vyhledávání ligových zápasů